Nasıl Öğreniriz? Makalenin İçeriği
Galileo Galilei :Aslında bir insana yeni hiçbir şey öğretemezsiniz. Siz ona yalnız ve kendi içinde bir şeyler keşfetmesine yardımcı olursunuz.

Öğrendiklerimizin ne kadarını okulda öğreniyoruz. Önce bu sorunun yanıtını arayalım. Eğer nasıl öğrendiğimiz sorusunun yanıtını doğru belirlersek ilk adımı atmış oluruz. Burada asıl problem öğrendiklerimizi bilip bilmeme arasındaki farkı görebilmemizdir. Çoğu kez bildiğimizi bile bilmiyoruz. Bu da nasıl öğreneceğimizi fark edemediğimizdendir. Bir soru sorulduğunda ya sorunun üzerine atlarız ya da çözüme nereden başlayacağımızı bilemeyiz. Nasıl davranacağımızı bilemeyince de kendimizi iyi hissetmeyiz. Çoğu kez çevremizde yardım alabileceğimiz insanlar olsa bile yardım istemeyiz. Zaten okulda da zorunluluktan bulunmuyor muyuz? Okula giden çocukların çoğu niçin okula gittiklerine bir anlam veremezler.
Can’ı annesi ile babası ana okuluna göndermek istediler. Bunun için iyi bir araştırma yapıldı. En uygun okul belirlendi. Can haftada üç gün ana okuluna gidecekti ama iki kez gitti ve bir daha okula gitmek istemedi. Annesi babası Can’dan okula gitmememe nedenini bir türlü öğrenemediler. Çünkü, bir daha okulu hiç konuşmadı. Bütün okulların kapandığını söyleyerek kendince okula gitmemesine bir çözüm buldu. O henüz kendi kendisinin nasıl öğrendiğini bilmiyor ama bazı bilgilerin nasıl öğrenileceğini fark etmişti. İki yaşındayken ona bir araba alınmıştı. Arabaya nasıl binileceğini deniyordu, başarısız oldukça çok sinirleniyordu. Yardım da istemiyordu. Sonra oyuncaklarının bulunduğu köşeye gidip her seferinde aynı oyuncağın üzerinde hep aynı hareketi yapıyordu. Oyuncağın üzerinde bir delik vardı, parmağını o deliğe sokup döndürüyordu. Sonra tekrar arabasının başına gidip etrafında dönüyordu. İncelemesi bitince tekrar arabaya binmeye çalışıyordu. Sonra arabaya nasıl binileceğini keşfetti: “Ben kendim bindim” diye yüksek sesle bağırmaya başladı.
Siz de nasıl öğrendiğinizi keşfetmeye çalışın.
En basit bilgileri bile belirli bir süreci tamamlamadan öğrenemeyiz. Bu süreç tüm insanlarda aynıdır. Gözlem ve algılama, anlama ve yorumlama, uygulama veya deneme, yansıtmadır. Eğer bu süreçlerden biri kesintiye uğrarsa bilme de bu sürece karşı gelen düzeyde kalır ve bilgi sahibi değil malumat sahibi oluruz. Bilgi ise en son sürece yansıtmaya dek olan süreci kapsar. Yalnız bilgiyi diğer alanlara yansıtabiliyorsak süreç tamamlanmış olur.
Müyesser Saka