ÖĞRENCİ BAŞARISINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER

 

Bilgi düzeyiniz ne olursa olsun başarınız etkileyen faktörleri iyi belirlemezseniz  hedeflediğiniz başarıyı yakalayamazsınız. ÖSS de başarınızı etkileyen etkenleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

1.       Ön Bilgiler

2.     Okunulan metnin tam ve doğru anlaşılması

3.     Okuduklarınızı anlama hızınız

4.     Soruları çözme hızınız

5.     Dikkatiniz ve hatalarınızı belirlemeye karşı duyarlığınız

6.     Çevresel ve duyuşsal etkenler

 

ÖNBİLGİLER

Her sınavda ön bilgilerin önemli bir yeri vardır. Özellikle yaşamımızı belirleyecek 1 dakikalık sürelerde çözülmesi gereken sorular için ön bilginin önemi daha büyüktür. Sınavlarda sorulan soruların benzerlerini daha önce incelemiş olan öğrenciler, ilk kez karşılaşanlara göre daha başarılıdır.

Okuduğunu incelemeden, nedenini araştırmadan yorumlamadan öğrenilen bilgiler sadece hafızaya kısa süreli kayıtlar yapmaktır. Bu tip öğrenciler o an için ezberlemiş olurlar. Daha sonra bu bilgileri hafızalarından geri gelmeyecek biçimde silerler. Eksik ve hatalı öğrenmeler de aynı sonucu doğurur.

Bu davranışlarımızı ancak değişik sorulardan daha çok çözerek ve hangi bilginin kullanılması gerektiğini belirleyerek değiştirebiliriz. Onun için karşılaştığınız soruları anlayarak, yorumlayarak, araştırarak okuyunuz . Mutlaka her konu hakkında ön bilginiz olmasına çalışınız. Aksi takdirde her soruyla ilk kez karşılaşıyormuş gibi olur ve çözümsüzlüğe gidersiniz. Ön bilgileri bilmek gereklidir ama yeterli değildir.

 

OKUNULAN METNİN TAM VE DOĞRU ANLAŞILMASI

Çoğu kez okuduklarımızı tam ve doğru anladığımızı zannederiz. Kendimizi okuduğumuz metne veremiyorsak tümünü anladığımızı iddia edemeyiz. Bunun için kısa metinleri kullanarak alıştırma yapabilirsiniz.

 

OKUDUKLARINIZI ANLAMA HIZINIZ

 

ÖSS sınavları bilginizi ölçtüğü denli genel yeteneğinizi de ölçmektedir. Verilen süre genellikle kısadır. Bunun için her soruyu okuyup tam ve doğru anlamak için çok az bir zaman harcamanız gerekmektedir. Her soruyu normalden 3 saniye daha uzun bir sürede okuduğunuzu var sayalım. Bu 180 soru için 180x3=540 saniye yapar. 540  saniye ise her sorunun 45 saniyede çözüleceğini düşünürsek bu da 12 soruya karşılık gelmektedir.  Bu da küçümsenmeyecek bir soru sayısıdır. Bu gecikmenin 3 saniyenin üzerine çıkması durumunda ise kaybınızın ne denli çok olacağı açıktır.

Okuduklarınızı anlama hızınızı artırmak için çok kitap okumanız ve çok soru çözmeniz önerilebilir. Okuduklarınızı anlama hızınız artırdığınızda her soruyu süresinden en az 3 saniye daha önce okuyup anladığınız göreceksiniz.

 

SORULARI ÇÖZME HIZINIZ

Bir soruyu çözme süresi o soruyu okuyup anlama hızından aha uzun olduğu açıktır.

Bir de herhangi bir soru ile ilk kez karşılaştığınızda onun çözümü için önceden çözen birisinden  daha fazla süre harcayacağınız  bir gerçektir. Bir öğrencinin bir soruyu çözmede karşılaşacağı 15 saniyelik bir gecikme

180x15= 2700 saniyedir. Bu da  60 soruluk bir kayba neden olmaktadır. Demek ki, okuduklarını anlama hızı ve soru çözme hızındaki toplam soru kaybımız 72 soru olmaktadır. Öyleyse, ÖSS zamana karşı yapılan bir yarıştır. En iyi kullanacağımız tek varlığımız zamanımızdır.

 

DİKKATİNİZ VE HATALARINIZI BELİRLEMEYE KARŞI DUYARLIĞINIZ

Sınavlarda başarımızı etkileyen etkenlerden belki de önemi biraz daha fazla olan dikkatimizdir.  Dikkatimizi de diğer yeteneklerimiz gibi geliştirirsek başarının önündeki engellerden birini daha ortadan kaldırmış oluruz. Dikkatimizi geliştirmek için daha çok soruyla tanışmamız gerekiyor.

Yaptığımız bir hata için uyarılırsak aynı hatayı bir kez daha tekrarlamamak için özen gösteririz. Bunu için yaptığınız hatalı çözümlerde sizi yanıltanın ne olduğunu mutlaka bulun. Birkaç kez hatalarınızı bulduktan sonra aynı hataları bir daha yapmadığınız göreceksiniz.

 

ÇEVRESEL VE DUYUŞSAL ETKENLER

 

Gerek sınava hazırlanırken gerekse sınav anında başarınızı olumsuz etkileyecek etkenlere çok dikkat etmeniz gerekmektir. En küçük bedensel rahatsızlıklarınız için anında önlem alın. Koşullarınız ne denli güç olsa da umutsuzluğa kapılmayın. Bu bir sıralama sınavıdır, mutlaka başarınızla bu sıralamada yerinizi alacaksınız.  Hayal kurmayın. Başkalarının yersiz yönlendirmelerine kapılmayın, tartışmalara girmeyin.  Sınavla ilgili endişeye kapılıp hiçbir şeyin motivasyonunuzu bozmasına izin vermeyin. Soruların zorluğu ile ilgili önceden hiçbir şekilde yorum yapmayın. Çünkü, sorulacak soruları henüz görmediniz.

 

BÜTÜN SORULARI YAPAN DEĞİL, EN ÇOK DOĞRU SORUYU YAPABİLENİN BAŞARILI OLACAĞINI UNUTMAYIN...