21. YÜZYILA GİRERKEN

 

Üretken olan insan zekası 21. Yüzyıla girerken, sürekli insanların mutsuz sona doğru gittiğini yorumlamaktadır. Nedendir acaba? Oysa, insanlık için en yararlı buluşlar 20,. Yüzyılda olmuştur. Doğal olarak en zararlıları da. Temiz bomba diye adlandırılan “Nötron Bombası”. İlk andan bizzat insan üstünde denenen atom bombası . Dünya kurulduğundan beri belki de  ilk kez böylesine hızla değişen bir çağı yaşamaktadır.

Tarihin ilk çağlarında filozofların işi sadece düşünmekmiş. Söyledikleri her şey doğru sayılırmış. Birden ortaya Arşimed diye biri çıkmış. Hamam tasının su üstünde yüzdüğünü görmüş. Böylece deney için ilk adım atılmış.  Elma Newton’un başına düşmüş. “Neden” demiş. Leonardo dünyayı gözlemiş, bir çok tasarım ortaya çıkarmış. İnsan zekasını gözlediklerini birleştirerek harikalar yaratmıştır. Dünyanın en güzel ürünlerini insanlığın hizmetine sunmuşlardır. Her teknolojik harika insanları korkuya itmiştir. Bir yazar, bir düşünür zamanının 100 yıl ötesini görebilmiştir. Doğru tahmin yapabilmiştir. Orwell’in 1984 ü, Nostradamus’un Kehanetleri, Gulliver’in Seyahatleri, Alvin Tofler’in Şoku, Galbrait’in Kuşku Çağı ve diğerleri. Bunlara sinemada seyredilen kurgu bilim filmlerini de ekleyebiliriz.

Bu baş döndürücü gelişmede matematiğin büyük önemi vardır. Galileo der ki;” Evren matematiğin diliyle yazılmıştır, harfleri üçgen, çember ve öteki geometrik nesnelerdir. Bunları bilmedikçe bir sözcüğü bile anlamayız. Matematiğin dilini bilmeyen için evren, içinden çıkılmaz bir labirent gibidir.” Artık 20. Yüzyılın çocukları tahta oyuncaklarla oynamıyorlar. Bilgisayarlarla, video ile oyun oynuyorlar. En önemlisi oynarken düşünüyor, düşünürken oynuyor. Bu da insanın zekasını geliştiriyor. Gelişen zeka ise insanı korkuya bunalıma sürüklüyor. Nedenlerin sonuçlarını sezebilen, görebilen, insan paniğe kapılıyor. Teknoloji mutluluk getireceği yerine, korku veriyor.

İnsan usu teknolojiye hükmedeceğine onun esiri oluyor. Oysa teknolojiye esir olmadan yaşamın güzelliklerini duyarak, gelecek korkusundan arınmış olarak 21. Yüzyıla ayak basmalıyız. Geleceğimizin güvencesi olan gençlere sevgi, barış, mutluluk öğretmeliyiz.

Müyesser Saka

muysaka@yahoo.com

http://mat.dunyasi.tripod.com